Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox, Iaşi, 1 – 4 septembrie 2017

Episcopia Sloboziei si Calarasilor

In: Protopopiatul slobozia
Data: 6 September, 2017
Recomanda

Dornică de a veni în întâmpinarea tinerilor, Arhiepiscopia Iaşilor  a organizat Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox cu tema Tânărul în căutarea libertăţii, eveniment ajuns la cea de-a patra ediţie, după întâlnirile anterioare de la Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

 

Întâlnirea din anul 2017 a reunit în Municipiul Iaşi 6.000 de tineri ortodocşi, veniţi din toate eparhiile Patriarhiei Române, precum şi reprezentanţi ai unor biserici ortodoxe surori, de pe continentele Europa, America, Asia şi Africa, cu vârste cuprinse între 16 – 35 de ani, care au participat la activităţi interactive de formare şi informare, la sesiuni de lucru şi, înainte de toate, au participat şi s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos, la Sfânta Liturghie săvârşită, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi din ţară şi străinătate.

 

Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, din grupul reprezentant al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, prezent la Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox, au făcut parte tineri din cele două judeţe ale Eparhiei, Ialomiţa şi Călăraşi, dar şi elevi ai Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Slobozia.

 

În prima zi a acestui eveniment religios, grupul ialomiţenilor şi călărăşenilor a participat la festivitatea de deschidere ce a avut loc în Grădina Palas, de lângă Palatul Culturii - Iaşi. A fost oficiată slujba de Te-Deum, după care a urmat prezentarea grupurilor de participanţi, care au defilat cu steagul eparhiei reprezentate, purtând costume populare specifice zonei de provenienţă.   

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a rostit un cuvânt de bun venit pentru toate delegațiile participante din țară și străinătate, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmiţând apoi binecuvântarea Sa şi un cuvânt de învăţătură.

       

În a doua zi a întâlnirii, sâmbătă, 2 septembrie 2017, programul a început prin rugăciune în comuniune cu reprezentanţi ai altor eparhii, după care au urmat ateliere de lucru şi discuţii duhovniceşti pe tema Tânărul în căutarea libertăţii, la Liceul de Informatică Grigore C. Moisil din apropierea căminului în care tinerii ialomiţeni şi călărăşeni au fost cazaţi.

 

Începând cu ora 1800, la Grădina Palas din Iaşi a avut loc conferinţa Tânărul în căutarea libertăţii, susţinută de către Părintele Profesor Constantin Necula şi moderată de către Daniel Buzdugan, realizator de programe radio şi membru al Coaliţiei pentru Familie, care au mulţumit tinerilor prezenţi, deoarece au venit să demonstreze că Biserica, în esenţă, nu este a trecutului, ci ea aparţine prezentului, care este un viitor continuu, conferinţă la finalul căreia a fost rostită rugăciunea de seară.

 

Duminică, 3 septembrie 2017, cei 6.000 de tineri participanţi s-au rugat în comuniune la Sfânta Liturghie, oficiată pe o esplanadă special amenajată lângă Catedrala Mitropolitană din Iaşi, o parte din aceştia împărtăşindu-se cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos la momentul cuvenit.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au slujit: Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis – delegatul Patriarhului Ecumenic; Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis (Patriarhia Alexandriei); Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse (Patriarhia Bulgariei); Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şi Kumurdo (Patriarhia Georgiei); Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord; Preasfinţitul Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl (Biserica Ortodoxă a Poloniei); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei; Preasfinţitul Părinte Nicholas, Episcop de Amathus şi Vicar al Mitropoliei de Limassol (Biserica Ortodoxă a Ciprului); Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor; Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului; Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, preoţi şi diaconi atât din ţară, cât şi din străinătate.

 

Ziua a continuat cu închinarea la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu vizitarea unor obiective turistice, dar mai ales cu Marşul Tinereţii, pe traseul Parcul Copou – Biblioteca Mihai Eminescu – Mănăstirea Golia – Bulevardul Ştefan cel Mare – Catedrala Mitropolitană, unde tinerii au rostit rugăciunea de seară şi au ascultat cuvântul Maicii Siluana Vlad, stareţa Mănăstirii Sfântul Siluan Athonitul din Iaşi, care i-a îndemnat pe aceştia să lupte împotriva propriilor păcate pentru a dobândi libertatea şi, mai ales, să se împărtăşească de mai mult de două ori pe an.

 

Ziua de duminică a fost încheiată cu un concert susţinut în faţa Palatului Culturii, în cadrul căruia au concertat Holograf, Orchestra Lăutarii, Maestrul Nicolae Botgros şi Ion Paladi.

 

În ultima zi a Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox, luni, 4 septembrie 2017, tinerii ialomiţeni şi călărăşeni, alături de tinerii celorlalte eparhii din ţară şi din străinătate, au luat parte la Festivitatea de închidere ITO 2017.

După rostirea rugăciunilor de dimineaţă, a urmat o paradă a tuturor voluntarilor implicaţi în acest eveniment, o parte din aceştia mărturisind în faţa participanţilor trăirile lor din cele patru zile ale întâlnirii din Iaşi.

 

Întâlnirea s-a încheiat prin predarea ştafetei şi a torţei întâlnirii către reprezentanţii Arhiepiescopiei Sibiului, gazdele Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox din anul 2018, fiind rostite apoi rugăciuni de binecuvântare şi călătorie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a conchis cu următorul gând: Vă doresc să vă hrăniți libertatea din bunătate, din iertare, din rugăciune, din curaj și mai ales din credința cea dreaptă! Bucurie sfântă și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

 

 


Abonament RSS Informatii
SPRIJINIM CONSTRUIREA CATEDRALEI
Cautare